Aštuntokų dominuojančio intelekto tipo tyrimas. Kaip savęs pažinimas gali padėti renkantis būsimą karjerą?

  • Paskelbė : Edita Rabizaitė
  • Paskelbta: 2022-12-22
  • Kategorija: Ugdymas karjerai

Atlikdami intelekto tipo nustatymo užduotis, 8 -tų klasių mokiniai tobulino gebėjimus pažinti save ir turėjo galimybę sužinoti apie savo gabumus bei dominuojantį intelekto tipą. (Tyrimo įrankis parengtas pagal: A. Smith Accelerated Learning in the Classroom).

Mokiniams buvo pateikta 40 klausimyno teiginių, kuriuos jie vertino 0–5, susumavę nurodytų teiginių vertinimus, sužinojo, kuris intelekto tipas dominuoja ir kokių gabumų moksleivis turi. Svarbu paminėti, kad dažnai dominuoja ne vienas, o du– trys intelekto tipai.

Renkantis karjeros kelią, reiktų ieškoti optimalaus sprendimo, kuris leistų išnaudoti prigimtinius gabumus.

Testavime dalyvavo 113, progimnazijoje besimokančių, aštuntokų. Susumavus rezultatus, nustatyti dominuojantys šių metų 8 -tų klasių moksleivių vyraujantys intelekto tipai (žr. priedą).

Didžiausias procentas mokinių (tarpasmeninis intelekto tipas) galėtų savo karjeros kelią sieti su mokytojo, politiko, žurnalisto vadybininko, administratoriaus, kelionių vadovo, socialinio darbuotojo, pardavėjo, padavėjo profesijomis. Tai asmenys, gebantys bendrauti sudėtingoje socialinėje aplinkoje, lengvai užmezgantys kontaktą, mėgstantys būti draugijoje, neabejingi socialinėms problemoms, kovotojai už teisybę.

Antrasis vyraujantis tarp aštuntokų– kinestezinis intelekto tipas. Šiems asmenims rekomenduojama sieti karjeros kelią su šokėjo, aktoriaus, sportininko, trenerio, kineziterapeuto, masažisto, aukštalipio, keramiko, virėjo profesijomis.

Kinestezinis intelektas–tai tobulas savo kūno pajautimas ir valdymas, kūno kalba išraiškingesnė negu žodinė. Jiems lengva reikšti mintis ir emocijas šokiu, judesiu. Tai asmenys jautrūs fizinei aplinkai.

Apie 21 procentas aštuntokų išsiskiria vidiniu intelektu. Jiems rekomenduotinos profesijos, susijusios su kūryba, intuicija, vidine laisve. Tai rašytojo, psichologo, jūreivio, menininko veiklos. Šie asmenys yra jautrūs savo vertybėms, gerai pažįsta savo jausmus, puikiai suvokia savo tikslą, pasižymi intuicija ir vidine motyvacija.

Erdvinio tipo intelektu pasižymintiems asmenims rekomenduojama rinktis profesijas, kuriose atsiskleidžia jų savybės, pvz.: gebėjimas manevruoti erdvėje, konstruoti ar įsivaizduoti trimačius vaizdus, interpretuoti diagramas, žemėlapius. Šio tipo žmonės mąsto vaizdais, jaučia visumą, gerai piešia, tapo, lipdo, turi gerą vaizdinę atmintį. Rekomenduojamos architekto, režisieriaus, landšafto specialisto, lakūno, choreografo, skulptoriaus, dizainerio, visažisto, stilisto profesijos.

Muzikinio intelekto tipo mokinių yra apie 19 proc. Šio tipo asmenys yra jautrūs balso tonui, tembrui, ritmui, emocinei muzikos jėgai, vyrauja dvasingumas, kūrybiškumas. Derėtų savo kelią sieti su muzikanto, režisieriaus, dirigento, pradinio ugdymo pedagogikos profesijomis.

Loginio–matematinio intelekto tipo aštuntokų mokykloje tik apie 7,8 proc. Tai žmonės, kuriuos žavi gerai organizuota veikla, mėgstantys tvarką, aiškumą, apibrėžtumą. Tinka profesijos, reikalaujančios ,,šalto proto“: banko tarnautojo, astronomo, programuotojo, buhalterio, inžinieriaus, matematiko.

Natūralistinio tipo mokinių vos 7 proc. Šio tipo žmonės pagarbiai ir su meile kalba apie mus supančią aplinką, tai ryšys su žeme, gyvybės ciklais, biologiniais ritmais. Rekomenduotinos profesijos: ūkininko, ekologo, biologo, veterinaro, girininko, turizmo vadybininko.

Tarp aštuntokų –tik 2,5 procento verbalinio tipo asmenų. Tai rodo, kad tik nedidelė dalis mokinių lengvai priima ir įsisavina žodinę informaciją, gali fiksuoti kalbos niuansus, stilių bei atpažinti kalboje išreikštą nuotaiką. Šie asmenys sklandžiai reiškia mintis, jų žodynas turtingas, jie mėgsta skaityti, jiems patinka skaityti bei žaisti žodžių žaidimus. Tinka profesijos, kuriose akcentuojama iškalba: advokato, rašytojo, teisėjo, redaktoriaus, renginių organizatoriaus, vertėjo, derybininko, pokalbių vedėjo, poeto, sekretoriaus.

Beje, intelektą galime lavinti.

Su individualiais tyrimų rezultatais galite susipažinti užsukę į karjeros specialistės kabinetą (126).

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos