Paroda „Žemės duota jėga"

  • Paskelbė : Lina Jurevičienė
  • Paskelbta: 2024-02-12
  • Kategorija: Aktualijos

Pasitinkant Lietuvos Valstybės atkūrimo dieną, progimnazijos I-ojo aukšto fojė eksponuojama 8-ųjų klasių mokinių ir dailės, technologijų mokytojų komandos (Jagitos Vaičiulienės, Rasos Jazerskienės, Valdo Veiverio) darbų paroda „Žemės duota jėga“.

Darbais siekta įprasminti žinias apie natūralius gamtinius žmogui artimus simbolius bei, panaudojant ekologiškas medžiagas, atskleisti lietuvių liaudies simbolikos grožį. Ypatingas darbams paruoštas pagrindas, kuriam mokiniai skyrė nemažą savo laiko dalį, pagamintas iš perdirbtų dėklų kiaušiniams. Gyvybės medžiai, tapyti ant šios „drobės“ vaizduoja gyvybės amžinumą, nuolatinį  gimimą, atgimimą ir yra puikūs lietuviškos tautodailės pavyzdžiai.

Parodoje daug dėmesio skiriama ir medžiui - kaip tradiciniam lietuvių simboliui, kuris ypač artimas kiekvienam lietuviui - medžio ornamentais buvo puošiamos skrynios, lopšiai, spintos ir daugelis žmogaus buities daiktų. Kiekvienas ornamentas drauge turi ir mistinę ir simbolinę prasmę. Nuo seno tikėta  ornamento palaikomos gyvos gilios praeities su dabartimi ryšiu. Senovės žmonės įžvelgė daugybę medžio ir žmogaus panašumų. Ryški analogija tarp medžio ir žmogaus kūno: šaknys atitinka galvą, šakos – galūnes, kamienas – stuomenį, šerdis – širdį, o lapai ir vaisiai – tai žmogus mintys ir poelgiai. Praeityje tikėta, kad medis yra nemirtingas, o jeigu medis ir išdžiūsta, jame pasiliekanti gyvybė.

Medžio gyvybe alsuoja kiekvienas iš parodos darbų – nuo koplytstulpių, medžio žievės ir miško pakloto- samanų kompozicijos iki nuostabiai aštuntokų tapytų Gyvybės medžių.

Dėkojame mokiniams ir mokytojams už puikių darbų parodą.

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos