Jono Basanavičiaus gimtinėje

  • Paskelbta: 2022-10-05
  • Kategorija: Išvykos

 

   Saulėtą, bet vėjuotą rudenišką spalio 4-osios rytą, 2a ir 4b klasės mokiniai išvyko į Jono Basanavičiaus gimtinę Ožkabalius, Vilkaviškio rajoną. Apsilankė suvalkietiškoje troboje – stuboje, kur inscenizuota autentiška XIX amžiaus slaptosios lietuviškos mokyklos aplinka. Išgirdo pasakojimą apie spaudos draudimo laikus, daraktorių mokyklas. Susipažino su draustąja literatūra, daraktorių mokyklų mokymo priemonėmis. Žvakių šviesoje mokiniai mokėsi rašyti grifelinėse lentelėse, skaitė maldaknygę, iš kurios rašto mokėsi Jonas Basanavičius. Kad vaikai pajustų to meto dvasią, besimokant ,,slebezavoti“ į trobą ,,įlėkė“ žandaras.

   Kitoje edukacinėje programoje mokiniai supažindinti su XIX–XX a. Sūduvos valstiečių maisto gaminimo ypatumais, prietarais, tradicijomis ir folkloru. Kiekvienas galėjo parodyti savo sumanumą atpažindamas įvairius grūdus bei buities rakandus. Smalsiai klausėmės, iš ko maišomas blendinys ir ką simbolizuoja blynas. Berniukai gamino tešlą, stropiai maišė, o mergaitės, didelėje keptuvėje kepė ,,razavus“ blynus. Visa ,,šeimyna“ susėdo prie didžiulio stalo ir ragavo blynus su  pagardais: įvairiomis uogienėmis, varške, grietine, morkomis ir troškintais kopūstais. 

    Aplankėme Paežerių dvarą, esantį ant Paežerių ežero pietinio kranto. Apžiūrėjome oficiną (tarnų namas) ir užlipome į 17 metrų aukščio bokštą, kur atsivėrė graži panorama. Vaizdingoje vietoje, ežero pakrantėje pastatyti rūmus užsakė LDK didikas Simonas Zabiela. Jis pageidavo, kad statinys primintų senovės Graikiją, todėl čia stūkso aukštos kolonos, o sienos puoštos graikų dievų ir mitologinių būtybių figūromis.

    Pažintinėje  ekskursijoje įgytos žinios ir puikūs įspūdžiai išliks ilgam.

Mokytojos Rita ir Auksė

Nuotraukos:
Rita Aleksandravičienė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos