Įspūdinga Kernavės istorinė praeitis ir tautinės lėlytės barstymas

  • Paskelbta: 2024-05-02
  • Kategorija: Išvykos

              Saulutė šviečia, keliauti kviečia. Tad, 1a ir 3a klasių mokiniai su savo mokytojomis, palikę vadovėlius mokykloje, panoro gyvai pažinti Lietuvos istoriją ir išvažiavo į Kernavę.

              Pirmoji edukacija vyko muziejuje, jame įrengtoje edukacinėje klasėje. Edukacijos metu kartu su laiko ratu,  pasakojimo, bandymų ir žaidimų pagalba keliavome į tolimą, įspūdingą Kernavės istorinę praeitį. Sužinojome, kaip žmonės gyveno gamtos prieglobstyje, ką jie rankiojo ir kaip medžiojo. „Pagyvenome“ priešistorės palapinėje, atradome iš ko buvo gaminami įrankiai, apranga ir statomi būstai. Nukeliavę į ankstyvosios žemdirbystės laikus, sužinojome, ką žmonės augino ir kodėl atsirado puodai. Muziejuje šiek tiek susipažinome su paslapčių kupinu archeologų darbu, bandėme „prakalbinti“ archeologinį radinį ir savo rankomis paliesti tai, ką paliko mūsų protėviai prieš šimtus ir tūkstančius metų...  

Vaikščiodami po piliakalnius pažinome Kernavę ir jos didžią istoriją. Sužinojome, kaip buvo paieškomas ir kaip buvo atrastas viduramžių Kernavės miestas. Pasivaikščiojome po viduramžių Kernavės miesto vietą ir greta atkurtus viduramžių miesto namus, dirbtuves, kiemus. Lankėmės miestiečių sodybose bei pažinome jų kasdienį gyvenimą.

            Aplankėme vieną iškiliausių miniatiūrinių tautinių kostiumų lėlyčių kūrėją Lietuvoje Dalią Arminienę. Tautodailininkė yra sukūrusi apie tūkstantį tautinių lėlių, kurios savo unikalumu garsios ne tik Lietuvoje, bet yra žinomos ir ,,keliauja“ po platųjį pasaulį. Tautodailininkės Dalios  Arminienės tautines lėles yra įsigijęs Lietuvos nacionalinis muziejus bei Marijampolės krašto ir prezidento Kazio Griniaus muziejus. Menininkė pristatė lėlyčių kūrybos ir tautinio kostiumo ypatumus ir vedė edukaciją ,,Tautinės lėlytės barstymas“. Edukacijoje, su iš anksto paruoštomis medžiagomis – spalvotu smėliu, kūrėme lėlytes. Savo dirbinius parsivežėme atminimui. Tautinė lėlytė- visos tautos atspindys.

             Mokiniams svarbu patirti, pajusti, patyrinėti... Todėl įdomiausios patirtys - muziejuose, išvykose. Juk ten gali paliesti, apžiūrėti, pasivaikščioti pilies koridoriais, užlipti į piliakalnį ar apsigyventi palapinėje... Taip geriau įsisąmoninti žinias apie šią vietovę ir, kartu, apie mūsų šalies ir tautos ištakas. Istorinės edukacinės programos leidžia pažinti savo krašto istoriją, paveldą, svarbiausius šalies įvykius. Ugdo pilietiškumą, patriotiškumą ir pasididžiavimą savo kraštu.

                                                                                                                                  Mokytojos Rita ir Birutė

Autorius:
Rita Aleksandravičienė, Birutė Mineikienė

Nuotraukos:
Rita Aleksandravičienė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos