Išgelbėjai vieną žmogų – išgelbėjai tautą

  • Paskelbė : Edita Rabizaitė
  • Paskelbta: 2023-03-16
  • Kategorija: Pranešimai

"Lietuvos žydų gelbėtojai – žmonės, kurie dažnai niekuo neišsiskyrė, bet buvo ištikimi savo vertybėmis, išliko žmogiški net ir sunkiausiomis aplinkybėmis, nekolaboravo su naciais, gelbėjo kitus rizikuodami savo ir savo artimųjų laisve ir gyvybe. Pasaulio tautų teisuoliais pripažinti 924 Lietuvos piliečiai, gelbėję žydus nuo Holokausto. Pagal šalies gyventojų skaičių esame antri pasaulyje.

Tarp Pasaulio tautų teisuolių vardų ryškiomis raidėmis įrašyti Lietuvos Prezidento, Steigiamojo Seimo komiteto pirmininko, Lietuvos Konstitucijos rengėjo, šeštojo Lietuvos Ministro Pirmininko, gydytojo, publicisto Kazio Griniaus ir jo žmonos, bendražygės Kristinos Griniuvienės vardai. Griniai savo namuose kuriam laikui priglaudė buvusį Kauno geto kalinį, vieną iš Antifašistinės kovos organizacijos vadų, Dmitrijų Gelperną, kuo galėdami jam padėjo.

2015 m. Kazys ir Kristina Griniai pripažinti Pasaulio tautų teisuoliais ir apdovanoti Pasaulio tautų teisuolių medaliais ir diplomais. Apdovanojimus atsiėmė Prezidento sesers Onos Griniūtės vaikaitis, Kauno Kazio Griniaus progimnazija direktorius Stanislovas Šimanauskas. Neatsitiktinai progimnazijoje 2018 m. įkurtas Tolerancijos ugdymo centras, kurio tikslas – ugdyti mokinių toleranciją, nesitaikstymu su bet kokiais žmogaus teisių pažeidimais, rūpintis nacių ir sovietinio okupacinių režimų aukų atminimo įamžinimu.

Lietuvos žydų gelbėtojų diena tegul visiems mums primena, kad net ir nežmoniškiausiomis aplinkybėmis galima išlikti Žmogumi. Pasaulio tautų teisuolio medalyje įrašyti žodžiai: „Išgelbėjai vieną žmogų – išgelbėjai tautą“.

Citata  iš Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos Facebook puslapio paskyros 

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos