Nauji mokslo metai be rūpesčių: ką reikia žinoti keliaujantiems viešuoju transportu?

  • Paskelbė : Lina Jurevičienė
  • Paskelbta: 2023-09-04
  • Kategorija: Svarbu!

2023 01 rugsėjo

Prasidėjus naujiems mokslo metams  tiek moksleivių tėveliai, tiek patys moksleiviai susiduria su dideliais rūpesčiais ruošiantis naujiems mokslo iššūkiams. Ne retai keliavimas į mokymo įstaigas, papildomus užsiėmimus – vienas iš jų. UAB „Kauno autobusai“ pataria, ką svarbu žinoti pradedant keliauti viešuoju transportu.

Nuo ko pradėti?

Tam, kad keliavimas viešuoju transportu būtų lengvas ir keltų mažiau streso, svarbu susidėlioti optimalų kelionės maršrutą. Tai galite atlikti naudodamiesi https://www.stops.lt/kaunas/#plan/  arba Google Maps pagalba. Keletą kartų maršrutą reikėtų įveikti kartu su tėveliais, kad vaikas jaustųsi užtikrintai ir žinotų, kaip reikia elgtis keliaujant miesto autobusais ar troleibusais.

Kaip apmokėti už kelionę?

Susiplanavus maršrutą, svarbu išsiaiškinti, kokios yra apmokėjimo už keliones galimybės. Siekiant sutaupyti, rekomenduojama pildyti Kauno miesto mokykloms nemokamai išduodamą moksleivio pažymėjimą spaudos kioskuose, prekybos centrų Rimi, Maxima kasose arba atvykus į Keleivių aptarnavimo centrą (Laisvės al. 114). Kitu atveju, galima naudotis Žiogas programėle ar viešojo transporto kortele (atkreipti dėmesį, ar tinkamai pritaikyta lengvata).

Kiek moksleiviui kainuoja kelionė viešuoju transportu?

Įsigyjant vienkartinį popierinį bilietą pas vairuotoją moksleiviams taikoma 50 % nuolaida, o bilieto kaina – 0,50 EUR.

Pildant moksleivio pažymėjimą pinigais, e. bilieto kaina – 0,35 EUR, o keliaudamas viešuoju transportu per visą mėnesį moksleivis neišleis daugiau nei 5,60 EUR.

Moksleiviai taip pat gali įsigyti terminuotuosius bilietus su 80 % nuolaida.

Daugiau informacijos apie bilietų kainas ir taikomas lengvatas galite rasti: https://www.kvt.lt/bilietai/bilietu-rusys/#

Kaip pažymėti bilietą?

Kiekvieną kartą įlipus į transporto priemonę, svarbu pažymėti bilietą – priglausti prie komposterio. Žalias ekranas patvirtins sėkmingą bilieto pažymėjimą, o raudonas reikš, kad lėšų nepakanka. Žymėti bilietą reikia net jei persėdate į kitą maršrutą (pinigai už persėdimą per 30 min nebus nuskaičiuoti).

Ką daryti, jei moksleivio pažymėjimas galioja iki rugpjūčio 31 d., o naujasis dar nepagamintas?

Moksleiviai, kurių moksleivio pažymėjimas baigė galioti 2023-08-31, rugsėjo mėnesį galės naudotis moksleiviams taikomomis nuolaidomis, keleivių kontrolei pateikdamas seną moksleivio pažymėjimą, kaip teisę į lengvatą patvirtinantį dokumentą. Taip pat galės išnaudoti pinigų likutį ir atsiskaityti už važiavimą viešajame transporte.

Ką daryti studentams ir moksleiviams, kurie neturi moksleivio ar studento pažymėjimų?

Moksleiviai ir studentai rugsėjo mėnesį galės naudotis jiems suteikiamomis lengvatomis, jei su savimi turės pažymą iš ugdymo įstaigos, patvirtinančią apie moksleivio ar studento statusą.

Kol bus gaminamas naujas moksleivio ar studento pažymėjimas, rekomenduojame atsikaityti už važiavimą Žiogo programėle arba įsigyti viešojo transporto kortelę (kaina – 1,5 EUR).

Ką daryti, jei moksleivis prarado moksleivio pažymėjimą?

Pirmiausiai moksleivis ar jo tėveliai turi kreiptis į ugdymo įstaigą ir pateikti užsakymą moksleivio pažymėjimo dublikatui gauti. Gavus užsakymo numerį, reikia sumokėti 5 eurus už moksleivio pažymėjimo dublikato gamybą. Tą padaryti galima dviem būdais:

  • Atliekant pavedimą į UAB „Kauno autobusai“, Luminor Bank LT332140030002193678 banko sąskaitą. Būtina nurodyti užsakymo numerį, vaiko vardą ir pavardę bei ugdymo įstaigą.
  • Grynaisiais pinigais arba banko kortele atvykus į Keleivių aptarnavimo centrą (Laisvės al. 114, Kaunas) ir nurodžius užsakymo numerį.

Ką daryti, jei vaikas paliko savo daiktus viešajame transporte?

Visi pamesti ir vairuotojo rasti daiktai yra saugomi UAB „Kauno autobusai“, tačiau svarbu įsidėmėti, ar važiavote autobusu, ar troleibusu. Palikus asmeninius daiktus autobuse ar troleibuse, reikia skambinti nemokamu telefono numeriu  8 800 20 000 (spausti 5, tada 2 ir tada 1 – autobusų dispečerinė arba 2 – troleibusų dispečerinė) ir jums bus suteikta visa informacija apie radinius.

Rekomenduojama moksleivių tėveliams ant mokyklinių kuprinių, sportinių krepšių, viršutinių drabužių (pvz., viduje esančių etikečių) užrašyti kontaktinį telefono numerį. Tuomet UAB „Kauno autobusai“ darbuotojai su jumis galės susiekti ir pranešti apie radybas.

Kokios ypatingos nuolaidos taikomos Kauno miesto daugiavaikių šeimų vaikams?

Šeimos, kurios augina ne mažiau kaip tris vaikus iki aštuoniolikos metų ir yra deklaravusios gyvenamąją vietą Kauno mieste, gali įsigyti trejus metus galiojančius vardinius bilietus už tris eurus. Šie bilietai yra su keleivio nuotrauka, todėl kontrolės atveju, rodyti kito dokumento, įrodančio teisę į šią lengvatą, nereikia. Lengvatiniai bilietai platinami tik Keleivių aptarnavimo centre. Lengvatines vardines korteles galima užsisakyti iš anksto, užpildžius užsakymo formą internete: https://www.kvt.lt/bilietai/lengvatos/ arba atvykus į Keleivių aptarnavimo centrą.

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos